För vem är familjabonnemang ett billigare val?

Flera operatörer erbjuder numera så kallade familjeabonnemang där alla i familjen kan dela på en gemensam surfpott. Men hur fungerar det egentligen och när tjänar man på att teckna ett sådant abonnemang?

För vem är familjabonnemang ett billigare val?

Hur fungerar ett familjeabonnemang?

Först av allt så måste du ha ett huvudabonnemang. Det är härifrån allting styrs. Sedan lägger du till användare i abonnemanget mot en fast månadskostnad. Alla får ett eget nummer (så klart!), men hela kostnaden kommer på en gemensam faktura. I vissa fall har man en gemensam surfpott som alla delar på, men ibland ingår det en fast surfmängd per abonnemang. Hos vissa operatörer kan du själv fördela surfen precis som du vill bland de användare som ingår i familjeabonnemanget.

Det är den som står för huvudabonnemanget som också är betalningsansvarig för fakturan. Hos vissa operatörer får du allt på en samlad faktura, medan andra erbjuder en separat faktura för varje medlem i familjeabonnemanget.

När tjänar man på familjeabonnemang?

Generellt sett så kan man säga att ju fler man är desto mer finns det att spara på att skaffa ett familjeabonnemang. För att kunna räkna ut om en familj tjänar på att gå samman i ett familjeabonnemang så måste man också titta närmare på vilka abonnemang som familjemedlemmarna har idag och hur kostnadsbilden ser ut för dessa.

Det enklaste sättet brukar vara att börja med att göra en lista över alla familjens abonnemang. Gör två kolumner där du skriver upp månadskostnaden ni har idag och hur mycket surf som ingår.

Sedan är det bara att testa vad det skulle kosta med ett familjeabonnemang där alla i familjen får lika mycket surf som de hade tidigare. Huvudabonnemanget blir i regel ganska dyrt, medan månadskostnaden för övriga familjemedlemmar blir betydligt lägre.

Utgångsläget avgör

Om alla i familjen redan har billiga abonnemang från någon lågprisoperatör så finns det givetvis inte lika mycket att spara som om ni sitter på dyra abonnemang. Är man åtminstone fyra i familjen så brukar det bli lite billigare med ett familjeabonnemang, men allt hänger så klart på vad man hade för lösning tidigare.

En smidig lösning för familjen

Förhoppningsvis kan ni komma lite billigare undan genom att skaffa ett familjeabonnemang, men en annan vinst är att det hela blir mycket smidigare. Ni får hela telefonikostnaden samlad på en och samma faktura och ni får full koll på surfmängder och ekonomi. Ni kan också enkelt fördela om surfen om den tar slut för någon, vilket kan vara bra för familjefriden. I ett familjeabonnemang kan ni också se till så att barnen av misstag inte ringer betalsamtal, köper extra surf eller använder sig av några kostsamma extratjänster.

Så mycket kostar ett familjeabonnemang

Först och främst så måste du ha ett huvudabonnemang. Det kan kosta lite olika mycket beroende på hur mycket surf det innehåller. Hos vissa operatörer kan du använda vilket abonnemang som helst som “bas” för ditt familjeabonnemang, medan andra har dedikerade abonnemang för just detta syfte. Räkna med att detta abonnemang kostar någonstans mellan 300 och 500 kronor i månaden.

Sedan är det dags att lägga till de andra familjemedlemmarna som användare. Detta kostar lite olika mycket hos de olika operatörerna, men typiskt är någonstans mellan 100 och 200 kr i månaden.

I väldigt många fall så får du rabatt på kostnaden under de 12 första månaderna. Detta är ju så klart positivt, men du måste ha koll på att månadskostnaden ökar ganska dramatiskt från och med år två.

Att tänka på innan ni skaffar familjeabonnemang

Ett familjeabonnemang innebär ju per definition att alla i familjen har samma operatör. Det innebär att om ni är någonstans där det inte finns någon täckning hos den operatören så kommer ingen av er att kunna ringa. Om man har lite olika abonnemang så brukar det alltid vara någon som har täckning om man måste ringa av någon anledning.

När alla i familjen har samma operatör så blir det så klart extra viktigt att kontrollera täckning på alla platser där ni brukar vara. Hemmet (!), skolan, arbetsorter, sommarstuga, osv. Tänk brett och välj en operatör där ni inte behöver kompromissa med täckningen!

Tänk också på att räkna på kostnaderna innan ni bestämmer er för att välja ett gemensamt abonnemang för familjen. Oftast finns det pengar att spara, men långt ifrån alltid. Jämför alltid med de kostnader ni har för telefoni idag så får ni svart på vitt om det är en bra affär för er att teckna ett familjeabonnemang.

Som vanligt är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella bindningstider och startavgifter. Tillkommande kostnader kan lätt spräcka kalkylen och göra att ni inte får en korrekt bild av era kostnader för ert samlade abonnemang.

Vanliga frågor om familjeabonnemang

Måste man vara en kärnfamilj för att få ett familjeabonnemang?

Nej, ni behöver inte ens vara familj överhuvudtaget. Faktum är att ni inte ens behöver bo på samma adress för att kunna skaffa ett familjeabonnemang tillsammans. Därmed går det lika bra för ett kompisgäng att skaffa ett “familjeabonnemang”.

Finns det en begränsning för hur många abonnemang som kan ingå?

Ja, det brukar finnas en begränsning. Vanligtvis så ligger den på 5-8 användare + huvudabonnemanget. Skulle ni vara fler än så i er familj så föreslår vi att ni kontaktar kundtjänst så är det möjligt att de kan hjälpa er ändå.

Kan man dela på ett abonnemang med obegränsad surf?

Ja, om operatören du väljer har ett sådant abonnemang så går det alldeles utmärkt. Då får alla användare obegränsad surf. Tänk dock på att dessa abonnemang också är de dyraste.

Blir det inte billigare om alla skaffar ett eget lågprisabonnemang?

Jo, i vissa fall blir det faktiskt det. Familjeabonnemang är en bra lösning för många, men inte för alla. Om kostnaden är det som är viktigast för dig bör du absolut jämföra med att skaffa separata abonnemang hos någon av lågprisaktörerna.

Sammanfattning

Ett familjeabonnemang är ett smidigt sätt att få koll på familjens mobilkostnader. Du har möjlighet att på allt samlat på en och samma faktura och du kan enkelt fördela surfen som du vill bland familjens medlemmar. Oftast finns det pengar att spara på att välja ett familjeabonnemang, men inte alltid. Därför är det viktigt att ni gör en egen beräkning av kostnaderna innan ni bestämmer er för att teckna abonnemanget.

Bästa operatörer med familjeabonnemang

I september 2024

Mobilabonnemang från Comviq

Comviq

  • 2G, 3G, 4G & 5G i Tele2s nät, se täckningskarta
  • 3-100 GB surf med fria samtal/sms för privatpersoner
  • Från 105 kr/månad just nu

Läs mer

Mobilabonnemang från Telenor

Telenor

  • 2G, 3G, 4G & 5G i Telenors nät, se täckningskarta
  • 5 GB till fri surf med fria samtal/sms för privatpersoner & företag
  • Från 269 kr/månad just nu

Läs mer

Mobilabonnemang från Tre

Tre

  • 3G, 4G & 5G i Tres nät, se täckningskarta
  • 5 GB till fri surf med fria samtal/sms för privatpersoner & företag
  • Från 199 kr/månad just nu

Läs mer

Mobilabonnemang från Tele2

Tele2

  • 2G, 3G, 4G & 5G i Tele2s nät, se täckningskarta
  • 5 GB till fri surf med fria samtal/sms för privatpersoner & företag
  • Från 250 kr/månad just nu

Läs mer

Mobilabonnemang från Telia

Telia

  • 2G, 3G, 4G & 5G i Telias nät, se täckningskarta
  • 5 GB till fri surf med fria samtal/sms för privatpersoner & företag
  • Från 269 kr/månad just nu

Läs mer

Se fler billiga mobilabonnemang